Dingen die ik heb geleerd van roller derby

Als je het nog niet wist aan de tas en kleding die ik draag, aan mijn chronische blauwe plekken, mijn overweldigende hoeveelheid sportleggings of het feit dat ik er bijna altijd over praat, ik speel roller derby. Het is een snelle sport op rolschaatsen waarbij één iemand per team punten scoort door de tegenpartij in te halen en de rest probeert om die persoon ofwel te helpen, ofwel met man en macht tegen te houden.

Het is uitdagend, pijnlijk, en een van de grootste passies die ik heb, naast schrijven. Daarom was het zo leuk om een stuk te schrijven voor Marni’s prachtige website All Derby Things. Ik schreef over waarom je je niet tegen moet laten houden door alle ‘maren’. Als ik dat had gedaan drie jaar geleden, had mijn leven er nu heel anders uitgezien. Naast het feit dat ik waarschijnlijk minder vaak de vingerafdrukken van teamgenoten in mijn arm zou hebben staan, had ik ook een aantal levenslessen niet zo in de praktijk geleerd.

Levenslessen? Ja, geloof me, wanneer je op wielen staat, mensen omver probeert te beuken en je zo ver uit je comfort zone bent dat je na training drie uur niet kan slapen, leer je het een en ander. Zoals:
1. Als je valt, sta je zo snel mogelijk weer op.
Je gaat vallen tijdens roller derby, en als je mij bent, val je ook als je stilstaat. Des te sneller je weer opstaat, des te sneller ben je weer in the game en kun je weer een bijdrage leveren.
2. Wees niet bang om gehit te worden.
Ik was altijd bang om omver geduwd te worden, of voor de pijn van iemands heupen of schouders tegen die van mij. Maar je hoeft jezelf niet aan de kant laten duwen. Je mag ook gewoon terug beuken. Wanneer het leven je een hit geeft, geef je er gewoon een terug. Doei.
3. Je kunt veel meer dan je denkt.
Dat je nu nog niet in staat bent iets te doen, betekent niet dat je dat nooit zult zijn. Ik dacht altijd dat natuurlijk talent boven alles ging, maar met consistent oefenen en een flinke dosis doorzettingsvermogen kun je zoveel meer bereiken dan je voor mogelijk zou houden.

Een andere belangrijke levensles die ik heb geleerd van het leven op wielen: je moet gewoon doen. Hoe banger je bent, hoe minder goed iets gaat lukken. Maar daar schrijf ik over in het stuk voor All Derby Things.