Ik ging liften en spoilers: ik leef nog

Het was een beetje een idee in de categorie ‘dit is waarschijnlijk dom maar wel heel leuk’: met mijn huisgenoot Jade liften van Brussel naar Barcelona. Het was fantastisch. Door kleine binnenweggetjes in Frankrijk en langs de bergen naar Spanje, die extase wanneer we dan eindelijk een lift hadden gevonden en van de brandende zon in een koele auto stapten. Wanneer ik het verhaal aan mensen vertel, vragen ze: “maar was je dan niet bang?!
Ik snap het, zelfs de grote ogen waarmee ze het vragen. De wereld is tegenwoordig een enge plek. ISIS is overal, terroristen ook, net als wapens, moordenaars, verkrachters, de lijst gaat maar door. Wanneer een homostel niet meer normaal over straat kan in ons eigen land, hoe kun je er dan vanuit gaan dat je wel op je pootjes terecht komt als je staat te liften in het buitenland?
We zijn zo bang geworden met z’n allen dat we zijn vergeten dat de voorpagina van de Telegraaf niet de meerderheid van de mensen vertegenwoordigt. Als er één ding is wat ik heb geleerd van deze ervaring, dan is het dat mensen goed zijn. Keer op keer kwamen we wel iemand tegen die net een stukje verder wilde gaan om ons te helpen. Zijn we niet allemaal zo? Willen we niet allemaal een goed persoon zijn, ook al lukt het ons niet altijd?
Ik was niet bang. Geen seconde. Elke keer als de vraag gesteld wordt, denk ik aan de zakenman die een stukje verder voor ons reed in zijn dikke BMW omdat hij een goede liftspot wist. Ik denk aan de Franse lifter met wie we een tijdje reisden, die een lieve oude vrouw had overgehaald om veertig kilometer voor hem om te rijden. Ze deed het met liefde. Toen ze ons af had gezegd, drukte ze ons op het hart dat we vooral uit moesten kijken onderweg en gaf ze ons een zoen op de wang. Ik denk aan de Spaanstalige man, die beroemd bleek te zijn in Peru en The Golden Earring draaide terwijl we de grens over reden. Stuk voor stuk goede mensen, net als jij en ik. We zijn allemaal niet zo verschillend van elkaar. Als je twijfelt aan hoe prachtig mensen zijn, ga een stukje liften. Het zal je verwonderen.